Geschiedenis

Geschiedenis in een notendop

In 1924 ziet de jonge hoofdonderwijzer en tuinbouwleraar Pieter Boschman in het Kennemer bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel oude historische tulpenrassen, sommige al honderden jaren oud, in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint met het verzamelen van deze oude bolgewassen en plant ze in zijn tuin rondom de schoolmeesterswoning naast het middeleeuwse NH-kerkje.

Na vier jaar is de tuin vol. Boschman komt bij toeval in contact met de vermaarde hyacintenveredelaar Dr. W.E. de Mol uit Amsterdam. De Mol is leraar aan een HBS, en werkte later onder meer aan Columbia University in de Verenigde Staten. Ook hij beschikt over een bijzondere collectie bolgewassen: historische hyacinten van na 1830. De Mol kampt eveneens met ruimtegebrek. Boschman en De Mol richten in 1928 de Hortus Bulborum op. Boschman’s jeugdvriend Nicolaas Blokker, inmiddels bollenkweker en exporteur, biedt hen aan de collectie op een perceeltje van zijn landerijen op te planten. Ze grijpen het aanbod met beide handen aan.

Daarmee is de Hortus Bulborum een feit. Als de firma Van Hof & Blokker ruim zestig jaar later naar Heiloo verhuist, volgt de Hortus Bulborum zijn genereuze ‘gastheer’. In 1988 wordt de stichting Hortus Bulborum uitgenodigd deel te nemen in de Stichting Nationale Plantencollectie, een instelling waarin onder meer alle academische plantencollecties samenwerken. Die uitnodiging is een pluim op de hoed van al die vrijwilligers die de tuin en de collectie al decennia lang onderhouden. Vijf jaar later keren de bollen terug naar haar geboortegrond; naar de akkers die net als de voormalige oude openbare school vlakbij het kerkje liggen. Hier krijgt de Hortus Bulborum voor het eerst in zijn bestaan een eigen plek, compleet met monumentaal entreehek en bollenschuur annex informatiecentrum.

Vanaf dat moment richt de Hortus Bulborum, tot die tijd toch vooral een trekpleister en stuifmeelbank voor het bollenvak, zich steeds meer tot het grote publiek. In 2003 vierde de Hortus Bulborum zijn 75-jarig bestaan. In ruim driekwart eeuw is de privé-bollenverzameling van Pieter Boschman uitgegroeid tot een unieke genenbank, een cultuurhistorisch kleinood en een ongekende bollenschatkamer.

Geschiedenis van de tulp