Over Hortus Bulborum te Limmen

De Hortus Bulborum is de enige bollentuin ter wereld waar ruim 4000 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten, en andere veelal historische voorjaarsbloeiende bolgewassen bloeien. In deze tuin worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn. De Hortus Bulborum heeft als belangrijkste doel om deze rassen in stand te houden. Elk voorjaar kleuren de veldjes in de meest uiteenlopende tinten.

Schatkamer van historische bolgewassen

Anno 1928

Klein en bescheiden maar uniek in binnen- en buitenland: de Hortus Bulborum. Een bollentuin met een ongekende collectie voorjaarsbloeiende bolgewassen van veelal oude en historische bolgewassen. Vele soorten stammen van vóór 1900 en zijn hoofdzakelijk te bewonderen in historische collecties. Voor de commercie zijn deze bolgewassen nauwelijks meer interessant en worden daarom bijna niet meer gekweekt.

De Hortus Bulborum is niet alleen levend cultuurhistorisch erfgoed maar ook een belangrijke officiële genenbank op bollengebied. Tal van kwekers en veredelaars vinden hier interessant genetisch materiaal om nieuwe rassen te kweken. Denk aan kenmerken als kleur en geur (tulpen geurden vroeger veel meer), vorm en bloeitijd. Primaire doelstelling is het in stand houden van allerlei oude rassen.

Inmiddels omvat de omvangrijke verzameling meer dan 4000 verschillende soorten, waaronder meer dan 2600 tulpen (species en soorten), 130 hyacinten, zo’n 1100

narcissen, 110 krokussoorten alsmede ruim 24  verschillende Fritillaria. De oudste gekweekte tulp in de collectie, de enkele vroege tulp ‘Duc van Tol Red and Yellow’ stamt uit 1595. Tot de eerste gekweekte narcissen behoren de ‘Dubbele Kampernelle’ en de ‘Albus Plenus Odoratus’, die we al sinds 1601 kennen. Terwijl de oudste keizerskroon, Frittilaria imperialis ‘Prolifera‘, al in 1577 de tuinen zou sieren.

Elk voorjaar laat de Hortus Bulborum de bollengeschiedenis in tal van zijn facetten herleven. Honderden kleine bollenveldjes kleuren in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus.