Literatuur

Bolgewassen, tulpen in het bijzonder, hebben historici, schrijvers en botanici door de eeuwen gefascineerd. Verbazingwekkend genoeg zijn veel boeken over de geschiedenis van en de fascinatie voor de tulp niet door Nederlandse, maar door Engelse en Amerikaanse auteurs geschreven. Het zou te ver voeren ze allemaal te noemen. Hoewel er vele boeken zijn die de moeite waard zijn voor iedereen die meer wil weten over deze magische bloem. U treft ze aan onder: Meer boeken over de tulp. En vergeet vooral ook niet het boek Hortus Bulborum, schatkamer van historische bolgewassen – Hortus Bulborum, treasury of historical bulbs, de eerste uitgebreide geschiedschrijving over de tuin, de ontwikkeling van de collectie en de toepassing van historische bolgewassen anno nu.

Een geboden monumentje

In het rijk geïllustreerde tweetalige boek gaat Leslie Leijenhorst in op de geschiedenis van meer dan 75 jaar Hortus Bulborum in al zijn aspecten. Verder besteedt hij aandacht aan diverse historische tuinen in binnen- en buitenland waar historische bolgewassen weer zijn teruggekeerd. Bekende voorbeelden zijn Paleis Het Loo en Frederiksborg bij Kopenhagen. Veel van de daar geplante bolgewassen zijn afkomstig van de Hortus Bulborum. Ook is de complete plantlijst van de collectie toegevoegd, onderverdeeld naar soort, groep en cultivar. Waar mogelijk zijn winners en jaar van registratie of eerste observatie vermeld. Het boek werd alom goed ontvangen, zowel in eigen land als daarbuiten. Zo sprak Jaap van der Veen, voorzitter Productschap Tuinbouw, tijdens de aanbieding van het eerste exemplaar, over het boek als “een monumentje voor de Hortus Bulborum.’

Hortus Bulborum, schatkamer van historische bolgewassen | Hortus Bulborum, treasury of historical bulbs

Stichting Uitgeverij Noord-Holland
ISBN 90 71123 74 X | 22,50 euro.

Verder is het boek ook te koop bij de Hortus Bulborum tijdens de jaarlijkse seizoensopening. Daarnaast is het verkrijgbaar in diverse historische musea, Keukenhof en de betere boekhandel.