informatie voor de bezoekers van de museumtuin

Onder dit kopje vindt u allerlei praktische informatie over de Hortus Bulborum.

In de nabije omgeving van de Hortus Bulborum is de mogelijkheid om met een camper te overnachten beperkt. De beste optie is om een reservering te maken bij Camping “De Kei” te Castricum, op slechts 1 kilometer van de Hortus Bulborum. Tel. nr. is 0031-250 659628 of 0031-649838749 of via info@boerencampingdekei.nl

Tips voor een leuk dagje uit:

U kunt uw bezoek aan de Hortus Bulborum combineren met een van onderstaande toeristische attracties welke uw verblijf in Limmen en omgeving tot een onvergetelijke dag maken.

Wij geven U een aantal tips van toeristische of informatieve hoogtepunten rond de Hortus Bulborum.

De eerstgenoemde tip ligt het meest nabij de Hortus Bulborum. Bij de overige tips vermelden wij tussen haakjes de afstand in kilometers vanaf de Hortus Bulborum.

De Museale driehoek.

De Hortus Bulborum ligt in Limmen binnen de museale driehoek. Dit zijn 3 musea’s binnen loopafstand. Naast de Hortus Bulborum is te bezichtigen de PKN Kerk. Dit is een monument daterende van 744. De koster de heer Dik Denekamp ( tel. 072-5052871) kan u op een informatieve en humoristische manier vertellen wat hier zoal in het verleden heeft gepasseerd. Met tussentijds een heerlijke lunch in “Ons Huis”kunt u een leuke combinatie maken van Hortus Bulborum en de PKN kerk ( www.pkn@limmen.nl ).

De Stichting”Oud Limmen”.

In april 2016 heeft de Stichting Oud Limmen het project “Bloembollenmuseum”op een waardige wijze kunnen afronden.

Na jarenlang gesteggel met allerlei instanties is, na een rigoureuze verbouwing een prachtige ruimte beschikbaar gekomen. In deze ruimte kunt u kennismaken met het roemrijke verleden van de bloembollenteelt en – handel vanuit ons dorp. Vele objecten zijn goed bewaard gebleven en de tentoonstelling geeft u een prachtig beeld over  Limmen in de vorige eeuwen.

Op verzoek is een rondleiding mogelijk tel: 06- 4429996. Tijdens de opening van de Hortus Bulborum is het museum beperkt geopend.

Iedere 3e Zondag van de maand is de zaal open voor het proeven van een heerlijk speciaal biertje.

Dit wordt verzorgd door de Limmer brouwerij “DAMPEGHEEST”  die hier zijnproeflokaal heeft ondergebracht.

De brouwerij heeft voor zijn heerlijke bieren al vele oorkondes ontvangen

Natuurtuin “De Doornduyn”, Noord Bakkum Castricum ( 5 km) www.doornduyn.nl

Deze bijzondere natuurtuin van Mevrouw Tineke van der Velden is vooral bekend door haar grote collectie sneeuwklokjes, corydalis, anemonen, alliums, pioenrozen en hosta’s. Tuin is op afspraak te bezoeken en riant gelegen tussen de duinen.

CoasTulips in Heemskerk ( 7 km) www.coastulipexperience.nl

Hier kunt u met eigen ogen zien hoe tulpen in de winter tot bloei komen. Carla Winter vertelt op een boeiende wijze over de teelt en de werkwijze op hun ambachtelijke bedrijf.

Let op: Afhankelijk van het seizoen sluit dit bedrijf ca. eind april weer haar poorten.

De Abdij van Egmond ( 6 km)  www.abdijvanegmond.nl 

Hier kunt u worden rondgeleid door de prachtige Abdij. Het markante gebouw ziet u al in de verte staan. U wordt meegenomen door de rijke historie van de paters der Benedictijnen. U bezoekt een prachtige winkel vol met religieuze artikelen, en u neemt een kijkje in de kaarsenmakerij. Hier is ook een mausoleum van Graaf Floris de eerste graaf van Holland te bezoeken. Bovendien kunt u hier een lunch gebruiken, of koffie met heerlijke abdijkoek. (tel 072-5062786)

Een bezoek aan het strand en de duinen in Bakkum (gemeente Castricum 4 km)

Hier kunt u naar hartelust wandelen op het strand of fietsen door de prachtige duinen. De horeca gelegenheden Johanna’s Hof bij de ingang van PWN parel “de Hoep” (www.pwn.nl/dehoep ), of de strandtenten “Zeezicht of Deining”lenen zich bij uitstek voor een heerlijke lunch en/of diner of gewoon een kopje koffie. Of u fietst even naar Egmond aan Zee, waar de winkels 7 dagen per week zijn geopend en het altijd gezellig druk is.

Alkmaar en de kaasmarkt ( 8 km)

Een bezoek aan onze Hortus Bulborum is uitstekend te combineren met een bezoek aan de historische stad Alkmaar en op vrijdag natuurlijk naar de Kaasmarkt (www.de kaasmarkt.nl).Op vrijdagmorgen gezellig naar de kaasmarkt dan even lunchen op het altijd gezellige Waagplein, vervolgens ’s middags naar Limmen voor een bezoek aan de Hortus Bulborum. Hollandser kan het bijna niet. ’s Morgens kaas en ’s middags bloembollen.

Schermer Molens ( 12 km)

Hier kunt u kijken hoe destijds de polder “De Schermer” is leeggemalen door een ingenieus systeem van een groot aantal molens bedacht door Ir. Leeghwater. Een bezoek aan de Schermermolens (www.museummolen.nl ) vergt ongeveer 1-1,5 uur van u tijd en is dus leuk te combineren met een bezoek aan de Hortus Bulborum.

Graft en de Rijp ( 20 km)

2 Historische dorpjes uit de tijd van de walvisvangst. Historische pareltjes in midden noord- holland. Hier is vrij veel te doen en te bezoeken en zodoende ook goed te combineren met een bezoek aan de Hortus Bulborum. (www.vvvgraftderijp.nl )

Broekerveiling in Broek op Langedijk ( 22 km)

Hier maakt U kennis met het 1000 eilanden rijk van De Langedijk en omgeving. U kunt hier worden rondgeleid, u maakt een rondvaart en u kunt meedoen met het veilen via de klok van groenten die hier nog steeds wordt geteeld. De Langedijker kool is wereldberoemd. (www.broekerveiling.nl) . Verdere informatie ook via tel. 0226-313807.

Overige activiteiten:

Bierbrouwerij Dampegeest in Limmen www.brouwerijdampegheest.nl

Wandelen door historisch Egmond www.historischegmond.nl

Happen en Stappen in Alkmaar www.vvvalkmaar.nl

Zaanse Schans www.zaanseschans.nl

Strandvondstenmuseum te Castricum www.Strandvondstenmuseum.nl