Narcissen collectie Pastor Vlaar naar de Hortus Bulborum

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

De collectie van de historische bloembollentuin Hortus Bulborum krijgt in dubbel opzicht een bijzondere uitbreiding. De tuin in Limmen met circa 4000 soms eeuwenoude soorten bloembollen wordt aangevuld met ruim 300 soorten narcissen. Ook bijzonder is de schenker: Paul Vlaar, de bekende ‘oranje-pastoor’ uit Obdam. ‘Wij zijn heel blij met deze aanvulling. Er zitten zo’n 170 soorten tussen die wij op de tuin niet hebben, en bovendien is een deel van onze narcissen van een matige kwaliteit,’ aldus Mathé Spruit van de hortus.

Paul Vlaar begon al op 14-jarige leeftijd met het verzamelen van narcissen, vertelt zijn moeder, want haar zoon zit in het buitenland: eerst bij de buren, later bij narcissenkwekers in Breezand, Julianadorp en Anna Paulowna. Bij kweker Van der Veek mocht hij in één keer 70 soorten voor een symbolisch bedrag kopen. Tijdens zijn studie theologie en later bij zijn priesterschap hielp zijn vader mee met het verzorgen van de narcissentuin, want dat is tijdrovend en zwaar werk. Een hoogtepunt was de doop in de Keukenhof van de ‘Sint Victor’, een narcis die Vlaar met kweker Jan Pennings had ontwikkeld, en werd vernoemd naar Vlaars’ parochie in Obdam.

Vlaar kreeg in 2010 landelijke bekendheid met een ‘oranjemis’ rond de WK-voetbalfinale, waarbij hij en de parochianen in oranje gekleed waren. Zijn enthousiasme voor het kweken van narcissen liet hij soms in zijn preken blijken door de kerkgangers op te roepen naar een Open Dag van zijn bollentuin te komen.

Vlaar (47) is tegenwoordig aalmoezenier bij de marine, vertoeft veel in het buitenland en komt aan al het werk van zijn tuin niet meer toe – en zijn vader (bijna 80) kan het fysiek niet meer aan.

De overdracht heeft inmiddels plaatsgevonden. De narcissen staan nog op het land, maar verhuizen over enkele weken na het rooien naar Limmen, waar zij mogelijk een eigen plek krijgen. Paul Vlaar was niet bij de overdracht aanwezig. Hij laat telefonisch weten: ‘Ik vind het jammer dat ik van mijn verzameling van narcissen – mijn hobby – afscheid te moeten nemen, maar ik ben blij dat ze in goede handen zijn.

Komend voorjaar ga ik zeker kijken hoe ze er bijstaan.’

[/fusion_text][fusion_images picture_size=”auto” hover_type=”none” autoplay=”yes” columns=”1″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”yes” lightbox=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_image image=”http://hortus-bulborum.nl/wp-content/uploads/2020/03/190b-Obdam-Paul-Vlaar.jpg” image_id=”1106″ link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”http://hortus-bulborum.nl/wp-content/uploads/2020/03/185b.jpg” image_id=”1110″ link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”http://hortus-bulborum.nl/wp-content/uploads/2020/03/186b.jpg” image_id=”1113″ link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][/fusion_images][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]